> Wapenschild van Karel II de Lalaing, neef van Antoon de Lalaing. Fragment van een glasraam uit de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten.

 Genealogie

Opgelet: deze pagina wordt niet meer geupdated! Alle digitale genealogische data zijn vanaf nu te vinden via www.hoogstraten.be/genealogie.


Er zijn verschillende instrumenten ter beschikking van wie interesse heeft in genealogie. U kan zoeken op doodsprentjes, de burgerlijke stand raadplegen of op begijnen zoeken.vzw Erfgoed Hoogstraten heeft een inventaris van het funerair erfgoed on-line : www.erfgoedhoogstraten.be. Kijk onder de rubriek funerair erfgoed.


In 2018 startte binnen het Erfgoed Hoogstraten een werkgroep rond familiekunde. De werkgroep wil in een eerste fase lokaal genealogisch onderzoek ondersteunen door aktes van de Burgerlijke Stand (BS) en parochieregisters van Hoogstraten, Meer, Meerle, Minderhout en Wortel, die meer dan honderd jaar oud zijn,  op een vlotte manier beschikbaar te stellen voor familieonderzoek. Familiekunde Hoogstraten kan hierbij rekenen op de steun van Stadarchief Hoogstraten en Stedelijk Museum Hoogstraten.
Heel wat oude aktes documenten zijn al beschikbaar op het internet en daarom zet Familiekunde Hoogstraten in op het publiceren van meer recente BS gegevens uit de periode vanaf 1901. De gegevens uit de aktes worden opgeslagen in een database, verwerkt tot excel bestanden, gepubliceerd op deze site en ter beschikking gesteld van Familiekunde Vlaanderen Regio Kempen en BS Kempen. In 2018 verkoos de werkgroep te starten met deelgemeente Wortel. Daarna komen de BS aktes van Hoogstraten, Meer, Meerle en Minderhout aan bod.


U kan de collectie doodsprentjes doorzoeken. Er staan er bijna 5000 online, te beginnen van het einde van de 18de eeuw tot 1969.


Een deel van de registers van de burgerlijke stand, dus de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten staan online. De documenten zijn in pdf-formaat.


U kan zoeken op alle begijnen die in het begijnhof van Hoogstraten woonden. U kan zoeken op naam, geboortejaar, jaar van professie, geboorteplaats en jaar van overlijden.

 
 
      Erfgoedbank Hoogstraten - www.erfgoedbankhoogstraten.be - © Stedelijk Museum Hoogstraten